Jak przyrządzić ekogrilla?
- na zakupy zabierz ze sobą torbę wielorazowego użytku, a na warzywa specjalne materiałowe woreczki
- wybieraj produkty bez zbędnych opakowań
- ogranicz spożycie mięsa i grilluj więcej warzyw, np. bakłażana, cukinię, paprykę i cebulę
- dostosuj ilość jedzenia na grilla do liczby uczestniczących osób
- aby nie marnować jedzenia z resztek pozostałych po grillu zrób leczo lub sałatkę
- nie kupuj gotowych mięs w marynacie –ich składy często są niezdrowe, a opakowania po nich to dodatkowe śmieci
- jeśli urządzasz grilla w plenerze wybieraj miejsca specjalnie do tego wyznaczone
- nie rozpalaj grilla przy użyciu gazet, dykty oraz drewna z drzew iglastych
- przed grillowaniem zawsze dokładnie wyczyść ruszt z resztek starego tłuszczu
- grilluj na węglu drzewnym lub drewnie drzew liściastych
- aby ograniczyć zanieczyszczenia środowiska używaj grilla z pokrywą – zmniejszy on utratę ciepła
- unikaj stosowania jednorazowych grillów
- zrezygnuj z jednorazowych talerzyków, sztućców, słomek oraz kubków – użyj wielorazowych lub biodegradowalnych z papieru czy otrębów
- przygotuj lemoniadę zamiast kupować napoje w plastikowych butelkach
- po skończonym grillowaniu pamiętaj o posprzątaniu