Jak przyrządzić ekogrilla?

  • na zakupy zabierz ze sobą torbę wielorazowego użytku, a na warzywa specjalne materiałowe woreczki
  • wybieraj produkty bez zbędnych opakowań
  • ogranicz spożycie mięsa i grilluj więcej warzyw, np. bakłażana, cukinię, paprykę i cebulę
  • dostosuj ilość jedzenia na grilla do liczby uczestniczących osób
  • aby nie marnować jedzenia z resztek pozostałych po grillu zrób leczo lub sałatkę
  • nie kupuj gotowych mięs w marynacie –ich składy często są niezdrowe, a opakowania po nich to dodatkowe śmieci
  • jeśli urządzasz grilla w plenerze wybieraj miejsca specjalnie do tego wyznaczone
  • nie rozpalaj grilla przy użyciu gazet, dykty oraz drewna z drzew iglastych
  • przed grillowaniem zawsze dokładnie wyczyść ruszt z resztek starego tłuszczu
  • grilluj na węglu drzewnym lub drewnie drzew liściastych
  • aby ograniczyć zanieczyszczenia środowiska używaj grilla z pokrywą – zmniejszy on utratę ciepła
  • unikaj stosowania jednorazowych grillów
  • zrezygnuj z jednorazowych talerzyków, sztućców, słomek oraz kubków – użyj wielorazowych lub biodegradowalnych z papieru czy otrębów
  • przygotuj lemoniadę zamiast kupować napoje w plastikowych butelkach
  • po skończonym grillowaniu pamiętaj o posprzątaniu